Vår egen berättelse

Grundaren Sven-Åke Svensson.

Vår historia i korthet


Sven-Åke Svensson startade år 1970 Tabergs Svets & Smide. Huvudsakligen arbetade vi då åt gruvindustrin. När den lades ned flyttade vi över huvudinriktningen att omfatta även andra industrier, och 1984 blev vi Tabergkonstruktioner AB.
Numera drivs företaget av andra generationen, med en tredje på uppväxt. Företaget håller till i samma lokaler idag som vid starten. Vi har byggt ut när det behövts.

Namnet kommer från Tabergsgruvan, Nordmark, i Filipstads kommun.

Vår hela berättelse


- berättelsen om ett företagande, en plats och en livsstil från historien, för framtiden
Det handlar om en plats och om en läggning - det handlar om Sveriges hela 1900-tal och en samlad erfarenhet av hela den vägen, den mellan jordbrukssamhälle till modern industrination, och vår svenska roll som världsledande i problemlöseri, och som en förebild för omtanken mellan människor, för naturen och i slutänden planeten.

Ingen månar om en plats så som den som aldrig lämnade den oavsett vilka konjunkturer som pekat och åt vilka håll de pekat; och inga är så uppfinningsrika och problemlösande som de som aldrig gjorde det.

Det är inte ett kapital som driver oss, det är en livsstil. Bara så överlever ett företagande ett helt liv mellan gruvdrift, varvsbyggande och solcellsparker.

Tabergkonstruktioner föddes i långa kliv, tagna över mossar och berg i jakt på älg och omtanken om allas väl i bygden. Ett ständigt skapande både med händerna och i hjärnans vindlingar över möjligheter och nytänkande, men alltid utifrån en erfarenhet lika stadig som berget - det vi till och med tagit vårt namn efter.

Idag har det blivit vårt, det vi kallas av de som ringer eller kommer hit till verkstan i Nordmark, och i all synnerhet av de som mött oss över en ritning eller ett berättat problem som man behöver få löst - och med en lösning som håller, allt annat är slöseri och sådant har vi just jämt aldrig tid med.

Nu växer vi med efterfrågan och ger även fler möjligheten att delta i omställningen av energikällor, och själva bli montörer av vår egen svenska jordskruv
som aldrig rest längre än från Värmland.

Den är som oss, sitter fast i backen där man satte oss.

Vi vet att ingen blir så vetgirig, problemlösande och nytänkande, som den som står stadigt. Så bygger vi också upp oss för att stå stadigt i framtiden, utifrån samma värderingar, vetgirighet och uppfinningsrikedom som alltid, och
samma plats.

Tabergern

När du vill få gjort det som behövs.